Inkább napenergiát termelünk a szántókon…

A DRV, a német mezőgazdasági és élelmiszeripari szövetkezetek és szövetkezet-orientált társaságok vezető politikai szövetsége idén a tavalyinál kisebb gabona- és repcetermést prognosztizál. A 2024-re vonatkozó első termés-előrejelzés szerint 41 millió tonnára számít a szemes kukoricát is tartalmazó gabonatermelésben. Ez 1,5 millió tonnával, 3,6%-kal marad el az előző évi eredménytől. 

Az idei őszi káposztarepce-termés várhatóan szűk 4 millió tonna, 7%-kal (294 000 t) kisebb, mint 2023-ban. A DRV szerint ennek fő oka az új mélypontot jelentő, már a 6 millió hektárt sem elérő gabona-termőterület. A termesztés újbóli hanyatlásának egyik fő oka, hogy nagy mennyiségű, korábban szántó művelésű földterületet vonnak ipari vagy energetikai hasznosítás (pl. napelempark) alá. A Thünen Intézet tanulmánya szerint 2030-ig összesen akár 600 ezer hektár mezőgazdasági terület is elveszhet a fejlesztések vagy a klímavédelmi intézkedések, például a tőzeglápok újranedvesítése miatt. Emellett a 2024-es betakarításra vonatkozó KAP-előírások szerint ősszel először a szántó legalább 4 százalékát kell pihentetni. A most jóváhagyott mentesség csak hüvelyesek és köztes növények termesztését teszi lehetővé.

A német repce-területcsökkenés is viszi a trendet

A német gazdaságok egyébként 4,8%-kal 1,1 millió hektárra csökkentették az őszi repce vetőterületét 2023-hoz képest. Ez minden bizonnyal újabb lökést ad, vagy megerősíti azt a trendet, ami a repce drágulására és akár hiányára is kifuthat. Európában csökken a repcetermelés, a mostani szezonban az uniós országok kisebb repceterméssel számolnak, mint tavaly. Az előrejelzések szerint az európai olajmagtermelés 12%-kal zsugorodik idén. A trendet erősíti, hogy nemcsak az EU-tagállamokban, hanem Ukrajnában is kisebb lesz a termés. A régi vetésű repce készletei Ukrajnában jelenleg gyakorlatilag kimerültek, így szinte nincs is vele kereskedés.

Forrás: agraragazat.hu

Szólj hozzá!