Március 22-én délután méhészfórumot szervezetünk a Kolozsvár-Írisztelepi Református Egyházközség gyűléstermében, a felajánlott lehetőségért illesse köszönet Farkas László tiszteletes urat. A fórumon részt vettek a környék méhészei, az esemény célja a tudásmegosztás és a tapasztalatcsere volt, megfűszerezve a méhészeket is érintő változások ismertetésével.

Az első előadó Kalló Noémi volt az Ecoinspect cégtől, aki a bioméhészet szabályait és előnyeit ismertette. Őt követte dr. Fekete Pali-Pista Szilveszter egyetemi tanár, adószakértő, aki a jelenlévők számára érthetővé tette az év elejétől életbe lépett temérdek változtatást, amelyek egyre több fejfájást okoznak a gazdasági élet szereplőinek. Maki Ferenc, a Castrum Hive méhészet megálmodója a marketing fontosságát emelte ki, a saját és mások példáján szemléltette, hogy a mai vásárlói kultúra mekkora figyelmet szentel egy adott termék kinézetének. A napot Farkas László református lelkipásztor – maga is tapasztalt méhész – beszéde zárta, aki az anyaméh-nevelés titkait osztotta meg a hallgatósággal. Hivatásából fakadóan kénytelen volt olyan méhekkel dolgozni, melyek szelídebbek, ugyanakkor nagyon szorgos gyűjtögetők, így rengeteg tapasztalatot szerzett az olaszországi, helyi, kaukázusi, kanadai stb. méhfajtákról.

A fórum végén a kötetlen beszélgetés elérte célját, mivel nagyon értékes tanácsokkal látták el egymást a jelenlévő tapasztalt méhészek, és ami külön örömre adott okot, hogy a fiatal, még pályakezdő méhészek nem csak tanácsokat, hanem lehetőséget is kaptak egy-egy méhésztől, hogy a nyár folyamán betekintést nyerjenek munkájába.

Célunk, hogy támogassuk a helyi gazdaközösségeket, a gazdák munkáját és elősegítsük a vidéki létforma fejlődését – a törekvésben az RMDSZ is partnerként vesz részt. 

Szabó Norbert-István, 

Kolozs megyei falugazdász, szervező

Szólj hozzá!