Mivel a 2021–2022-es átmeneti időszakra Romániának pályázatokra biztosított 3 milliárd euró nem fogyott el, most újabb kiírást terveznek a 4.1-es és 17.1-es intézkedéseknél. A 4.1-es a gazdaságok korszerűsítését szolgálja, a 17.1-es esetében a biztosításra költött összegek egy részét térítik meg.

A vidékfejlesztési hivatal információi alapján, 2021–2022-re –, amelyek átmeneti éveknek számítottak a vidékfejlesztési programok hétéves időszakában – az unió külön összeget határozott meg a tagországoknak az APIA-s támogatások és a vidékfejlesztési pályázatok kifizetésére. Románia utóbbira valamivel több, mint 3 milliárd eurót költhetett el, de a meghirdetett intézkedéseknél nem fogyott el a teljes összeg. Annak érdekében, hogy ne vesszenek el a jóváhagyott alapok, a mezőgazdasági minisztérium vezetősége, a vidékfejlesztési tervért felelő lebonyolító hatóság és az országos ügynökség (AFIR) most újabb kiírást tervez a 4.1-es és 17.1-es intézkedéseknél.

A gazdaságok korszerűsítésére irányuló 4.1-es intézkedésnél 2021. október 25-től lehetett pályázni, a pályázható keretösszeg 760 millió euró volt. Akkor nyolc különböző altémára lehetett támogatást kérni, a teljes összeget is nyolcfelé osztották.

Sorin Moise államtitkár elmondta, 250 millió euró körüli összeg maradt meg, amit kiírnának áprilistól a P4.1.1 alintézkedésnél, amely az Egyszerű mezőgazdaságigép- és öntözőberendezés vásárlásának támogatása a növénytermesztésben, kivéve a zöldség- és burgonyatermesztő gazdaságokat nevet viseli. Az államtitkár szerint az unió is beleegyezett a kiírásba, a pályázási feltételek ugyanazok lesznek, mint a 2021-es kiírásnál.

A 250 millió eurós keretösszeget megosztják, 50 millió euróra a cukorrépa-termesztők pályázhatnak, a támogatás felső határa 1 millió euró lehet. A növénytermesztők 200 millió euróra pályázhatnak, a támogatás maximális értéke 400 000 euró. Az államtitkár szerint a támogatás intenzitása 70 százalékos lesz, tehát a pályázó részéről 30 százalékos önrész szükséges. Moise közölte, hogy rövid időn belül kidolgozzák a pályáztatás részleteit és nyilvánosságra hozzák.

Az AFIR ugyancsak júliustól újraindítja a 17.1-es intézkedés pályázhatóságát, a pályázható összeg 28,7 millió euró. Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási díj 70 százalékát a gazdaság méretétől függetlenül a vidékfejlesztési ügynökség visszatéríti a pályázónak. A feltételrendszer szerint a pályázónak valamelyik biztosítótársaságnál a teljes gazdaságát vagy valamely kultúrájának összes területét, illetve állatait be kell biztosítania szárazság, forróság, árvíz, jég, kora vagy késő tavaszi fagy, vihar, nagy erősségű záporok, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növényi és az intézkedés leírásánál szereplő mellékletben felsorolt állatbetegségek okozta károk esetére.

Az intézkedésre pályázhatnak magánszemélyek és mezőgazdasági vállalkozások egyaránt. Az igénylőnek az őszi, tavaszi kultúrákra, ültetvényre a szerződésben a fentebb említett károkozók legalább egyikére kell szerződést kötnie. A növénytermesztésben a támogatás csak a megfelelő kultúrákra kötött biztosítások esetében kifizethető (tavaszi vagy őszi kultúrák), és a szerződésnek érvényesnek kell lennie egészen a betakarításig, vagyis egy teljes gazdasági évre.

Forrás: 3szek.ro

Szólj hozzá!