A mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatásánál (DR 22) február 5-én állt le a rendszer, az intézkedésnél 210 millió euróra lehetett pályázni. A rendszer leállásáig 428 pályázatot töltöttek fel, 1,13 milliárd euró értékben, ami a kiírásban szereplő összeg több mint ötszörösét jelenti (538 százalékos a túligénylés). A pályázat értéke a feldolgozott alapanyagok függvényében 3 milliótól 10 millió euróig terjedhetett, a pályázónak 35 százalékos önrészt kell biztosítania.

Az állattenyésztési támogatás néhány alintézkedésénél ugyancsak február 5-én állt le a rendszer a pályázatok fogadása. Elfogyott a pénz a szarvasmarhatelepek korszerűsítésénél, melyre 299 pályázatot tettek le, 241,9 millió euró értékben, 67,4 millió eurós keretösszeg mellett, itt tehát 359 százalékos a túligénylés. A támogatás maximális értéke egyszerű gépvásárlás esetén 300 000 euró, de ha építkezést, illetve istállókorszerűsítést célzó berendezések (pl. automata itatók és etetők, fejőrobotok stb.) vásárlását tűzte ki a pályázó, akkor a támogatás értéke 2 millió euró.

Egy másik alintézkedés, melyre elfogyott a pályázható keretösszeg, a juhtenyésztő gazdaságok korszerűsítése, erre országosan 40 pályázatot nyújtottak be 32 millió euró értékben, a pályázható összeg 15,7 millió euró volt.

Az állattenyésztési pályázatok egy harmadik alintézkedésénél is elfogyott a pénz, ez a házi szárnyasok, egyéb haszonállatok tartásának és a méhészetek korszerűsítésének támogatása. Itt a pályázható 22,46 millió euróra összesen 43 pályázatot tettek le 72,7 millió euró értékben.

Még van pályázható pénz két alintézkedésnél, a tojástermelő farmoknál a keretösszeg 37, míg a sertéstelepek korszerűsítésénél ennek 26 százalékára érkezett be pályázat.

Az információk szerint nincs nagy tolongás a farmszintű öntözőrendszerek kiépítésénél. A támogatásból megvalósítható kutak ásása, víztartályok építése, öntözőberendezés megvásárlása, szivattyúállomások megépítése vagy korszerűsítése. A pályázható összeg 102,4 millió euró. A támogatás intenzitása 65 százalékos, vagyis 35 százalék önrész szükséges, az elnyerhető támogatás felső határa 500 000 euró pályázatonként. A pályázat letevéséhez szükséges legkisebb pontszám január 15. és február 14. között 90, február 15. és március 14. között 70, március 15. és április 14. között 50 pont. A pályázatokat május 14-ig lehet letenni, az április 15. és május 14. közötti időszakban a minimális letevési pontszám 30. Valószínű, hogy február 15-től, amikor a letevéshez szükséges pontszám 70-re esik, a pályázatok száma megugrik, viszont eddig egyetlen pályázatot sem töltöttek fel az országos vidékfejlesztési ügynökség rendszerébe.

Hasonlóan nincs nagy érdeklődés a gyümölcsösök létesítésének, illetve korszerűsítésének támogatásánál (DR 15). A hét végéig a pályázható 142 millió euróra 21 pályázatot tettek le 18,3 millió euró értékben. Az intézkedés másik alösszetevőjénél, a csemeteiskolák létesítésénél 9 millió euró áll rendelkezésre, de erre még egyetlen pályázat sem érkezett.

Forrás: 3szek.ro

Szólj hozzá!