A kormány jóváhagyta az ukrán válság által érintett kistermelők felé fizetendő támogatások előlegét.

A kormány tegnapi, február 22-én tartott ülésen döntés született az orosz-ukrán háború által okozott válsággal összefüggésben, a védett területeken paradicsomot termesztők és a fokhagymát termesztők veszteségeinek részleges kompenzálásáról – olvasható a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleményében.

Az intézkedés célja a háború által okozott válság kapcsán történő állami támogatás nyújtása az alábbiak szerint:

a. pénzügyi támogatás biztosítása a 2023 decembere – 2024 első negyedéve között létrehozott védett területeken történő paradicsomtermesztés veszteségeinek részleges kompenzálására,

b. pénzügyi támogatás nyújtása a fokhagymát termesztők 2023 ősze – 2024 tavasza között keletkezett veszteségeinek részleges kompenzálására.

„Idén is folytatódik a hazai paradicsom és fokhagyma program, amelyre a jelentkező gazdálkodók a paradicsom esetében 3000 euró/1000 négyzetméter, míg a fokhagyma esetében 3000 euró/ha támogatást kapnak. A zöldségtermesztők kérésére úgy döntöttünk, hogy a korábbi évekhez képest korábban biztosítjuk számukra a szükséges anyagi támogatást. Így az ukrajnai válság átmeneti keretein belül pénzügyi támogatást nyújtunk számukra, hogy a kultúrák előkészítésének és gondozásának időszakára anyagi forrás álljon rendelkezésre: 1500 euró/1000 négyzetméter összegben azoknak, akik védett helyen paradicsomot termesztenek és 1500 euró/ha a fokhagymatermesztőknek, a többi támogatást pedig de minimis támogatás formájában, a betakarítást követően, a korábbi évekhez hasonló feltételekkel folyósítjuk. A gazdálkodóknak az egész mezőgazdasági év során szükségük van pénzügyi forrásokra, és kötelességünk, hogy pontosan akkor nyújtsunk támogatást, amikor szükségük van rá” – nyilatkozta Florin Barbu miniszter.

Az állami támogatás összértéke a védett területeken történő paradicsomtermesztésre 166 206 250 lej (33 690 000 euró), illetve 20 868 280 lej (4 230 000 euró) a fokhagymatermesztésre.

Az állami támogatást tehát a következőképpen nyújtják:

– 1500 euró/1000 m2/kedvezményezett a védett területeken történő paradicsomtermesztés esetén;

– 1500 euró/ha/kedvezményezett fokhagymatermesztés esetén.

Kedvezményezettek lehetnek azok a vállalkozások, amelyek elsődleges tevékenysége a zöldségtermesztés, védett területeken paradicsomot termesztők, fokhagymatermesztők.

A kérelmek és az igazoló dokumentumok benyújtásának határideje a védett területeken történő paradicsomtermesztés esetében 2024. április 12., míg a fokhagymatermesztés esetében 2024. április 19.

Az állami támogatások kifizetésére 2024. június 30-ig kerül sor, a terepen végzett ellenőrzéseket a megyei mezőgazdasági igazgatóságok (DAJ) és a mezőgazdasági kifizetési és intervenciós ügynökségek (APIA) tagjaiból létrehozott vegyes bizottság fogja végezni

Abban az esetben, ha a kedvezményezettek részére megítélt támogatás összege meghaladja a rendelkezésre álló pénzügyi keretet, az egyes kedvezményezettek számára megítélt összeg arányosan fog csökkeni.

Forrás: https://agrointel.ro

Szólj hozzá!