Kalászos gabonák esetében az új termésre kötött szerződések árai már valamelyest felfelé mozdultak. Az EU tagországok együttes termése őszi gabonákból várhatóan jóval alatta marad az előző évek átlagának. Ennek oka elsősorban a földrészünk nagy részén a múlt év őszén lehullott esőkre vezethető vissza, amelyek miatt a gabonák vetését nem sikerült trágyázással megalapozni, és időben befejezni.

Mindezek ellenére a gabonaárak (Európán kívül is) nagyon alacsonyak, és a közeli hónapokra további csökkenő tendenciát mutatnak, amire a külföldről a tagországokba érkező, jelentős gabonaimport még ráerősít.

Meglepően alacsony a kukorica ára, amely júniusi szállításra tonnánként alig haladja meg a 170 eurót. Kalászos gabonák esetében az új termésre kötött szerződések árai már valamelyest felfelé (tonnánként 200 euró közelébe) mozdultak. A repceárak viszont – májusi szállításra már tonnánként 415,50 euróra kúsztak föl.

Az árak nehezen kiszámítható alakulása a világ gabonakereskedelmében a korábban kialakult árumozgások irányait és mennyiségeit is megváltoztatja, pl. Algéria, az egyik legnagyobb importőr új tendert ír ki malmi búza júniusi vásárlására.

A fent említett őszi esőknek egy másik káros hatása máig érzékelhető, és a felázott talajok gépi megközelítésének nehézségei miatt a küszöbön álló tavaszi vetések elvégezhetősége komoly aggodalomra ad okot, különösen Németország és Franciaország több régiójában, és ez tovább fokozhatja a terméskieséseket.

Forrás: agroinform.hu

Szólj hozzá!