20 millió eurós támogatást kapnak a romániai búzatermesztők.
Azok a gazdák igényelhetik ezt a segítséget, akiknek 2023. február 1-én volt raktáron saját termésből származó búzájuk, amit 2022-ben arattak le – erről fogadott el határozatot csütörtöki ülésén a kormány.

A 20 milliós támogatásból 10 millió az Európai Bizottság tartalékalapjából származik, 10 milliót pedig a mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből kapnak a termelők.

Az RMDSZ fontosnak tartja a gazdák támogatását főleg most, amikor a gabonatermesztők nehéz helyzetbe kerültek az Ukrajnából érkező olcsó gabona miatt.

Kötelességünk megvédeni a romániai gazdákat abban a helyzetben, amikor az Ukrajnából érkező gabonát szárazföldi tranzitvonalakon próbálják hasznosítani, ugyanis a vízi tranzitvonalak a háború kitörését követően nehézkessé váltak. Ebből adódóan Kelet-Közép-Európában a gabonadömping miatt hátrányos helyzetbe kerültek a gazdák. Ennek esett áldozatául Románia is. Az RMDSZ minden olyan intézkedést támogat, amely időszakosan betiltja az ukrán gabonaimportot Romániába, és ezáltal támogatja a romániai gazdákat” – tájékoztatott Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.

A gazdák a megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) kirendeltségeinél nyújthatják be az igénylést a határozat hatályba lépésétől számított 15 napon belül. A gazdáknak járó támogatás mértékét az APIA számolja ki a learatott és raktározott búza mennyiségének függvényében.

A támogatást szeptember 30-ig kapják meg.

Forrás: rmdsz.ro

Szólj hozzá!